Avantura
Brijuni

Upoznajte tajanstveni svijet spektakularnog Nacionalnog parka Brijuni pod vodstvom višestruko nagrađivanog, profesionalnog fotografa i snimatelja Marka Vrdoljaka, autora službenog filma, fotomonografije i fotoarhiva ovog jedinstvenog arhipelaga. Otkrijte zašto je upravo na Brijunima pisan dio svjetske povijesti te u samo nekoliko dana unaprijedite svoje znanje fotografiranja prirode, divljih životinja, povijesnih građevina, arheoloških lokaliteta, pejzaža i još mnogo toga. Ekskluzivno u ovoj radionici posjetite s nama za javnost rijetko dostupne tajne otoka Mali Brijun, ornitološkog rezervata «Saline» te još mnogo toga.

Pridruži nam se 03.-07.04.2024.

1. Pročitaj program Avanture

Uključuje detaljne informacije o mjestima koja ćete posjetiti, cjenik...

2. Prijavi se za sudjelovanje

Popunite prijavnicu - mjesta je malo, a broj sudionika ograničen...

Pročitajte što kažu sudionici o Radionici

Ivo Šubić: Od srca Vam svima hvala na druženju, osmjehu, zabavi, edukaciji, dugim noćnim razgovorima, dugim dnevnim šetnjama prostranstvima Brijuna, a najveće hvala Marku što nam je sve to omogućio. Ekipa za poželit!

Sergej Jonke...a sta reci... osim, ja bih doživotnu pretplatu ako je moguće...

Ksenija Keča: Hvala dragi Marko na predivnom doživljaju Brijuna i izvrsnoj organizaciji fotoradionice. Pratimo te i veselimo se svim tvojim budućim projektima!

Irena Sedmak: Puno, puno hvala na ovom druženju, uživanju pa i umoru. Hvala svima, a posebno Marku. Divno je znati da ima zaljubljenika u prirodu, tišinu, cvrkut ptica... Totalno biti isključen od ostalog svijeta - neprocjenjivo. Jedino za čim žalim, ali to budem idući put popravila, je kaj se nisam svaki dan ustala u 5 sati i išla u potragu za jelenima. Marko, hvala. Kupili ste me za opet i opet.

Katarina Ćirković: Hvala na nesebičnom deljenju skrivenih lepota i prelepih kadrova, odatle potiče osmeh. Nadam se i radujem skorom druženju!

Ines Habereiter: Hvala svim na druženju, smjehu, dobroj atmosferi, dobrim savjetima. Hvala Marku na vodstvu i kritikama. Definitivno sam inficirana i nadam se da me primate u klub recidivista.

Lidija Mrše: Hvala Marko na ohrabrenju. Bilo je nezaboravno!

Tvrtko Maras: Sredinom travnja 2016. godine, pohađao sam fotografsku radionicu Marka Vrdoljaka na Brijunima. Svoje dojmove ovdje želim prenijeti potencijalnim polaznicima, do kojih bi mogla doći vijest o radionici i ponuda da joj se pridruže.

Radionicu preporučam od sveg srca, svim fotografima svih kvalifikacija i razina znanja, svakome iz različitih razloga, ali i nekih razloga zajedničkih svima.

Marko Vrdoljak je izvrstan domaćin, i brine o svim polaznicima vrlo pažljivo i odgovorno. Izuzetno je kvalificiran za taj posao, iz više razloga. Brijune je upoznao kao pripadnik vojnih ronilačkih jedinica zaduženih za sigurnost predsjednika Tuđmana. U tom svojstvu obilazio je otoke na način koji drugi sebi ne mogu dozvoliti, i osigurao dozvole obilazaka bez premca. Evo jednog primjera. Desetak godina prije te radionice, boravio sam na Brijunima s Upravom Večernjeg lista, kao konzultant. Usprkos vezama i brojevima političara koje imaju u svojim imenicima, članovi Uprave nisu uspjeli osigurati razgledavanje mjesta na koja nas je Marko vodio. Već je to dovoljan razlog da posjetite Brijune s Markom, ali nipošto najveći razlog.

Marko je pravi brijunski entuzijast, i mnogo svog truda i vremena posvetio je opremanju i pripremanju muzeja, tura za obilaske, raznih vrsta mjesnih atrakcija, kontakata sa službenicima brijunskog Parka i suradnji s njima, i jednako tako, pripremi svojih izlaganja kojima će Brijune predstaviti posjetiteljima. Osim toga, Marko je vrlo taktičan i (politički) korektan čovjek, koji posjeduje rijetku vrlinu odvajanja dnevnopolitčkih tema od vrijednosti koje će nadživjeti trenutne sporove i sukobe. Već samim tim kriterijem razlikovanja povijesnog i trenutnog, što Marko zna izraziti i razlikujući “tko je koliko napravio za Brijune”, Marko je u stanju svoje stavove svesti na univerzalne vrijednosti oko kojih se nema smisla sporiti. Usmjerenost na ljepotu i značaj ovog otočja, i njegovu bogatu povijest od Austrougarske monarhije do kraja dvadesetog stoljeća, za Marka su jasni putokazi prema kojima se ravnaju i njegovi polaznici.

Što se tiče polaznika, oni su idući veliki argument za dolazak na radionicu. Mladi i stari, iskusni i fotografi početnici, obitelji s djecom, lijepe djevojke ili višegodišnji polaznici i stalni Markovi učenici, svi su oni ili pomno birani kao srdačni i dobri ljudi, ili bar svladani atmosferom u koju dolaze. Primijetio sam i da je dosta “ponavljača”, koji možda i ne traže neke koristi, već su zadovoljni samim boravkom na ovom području čije vizure liječe dušu, ili možda još jednom žele Marku pokazati svoje uratke, i suočiti se s njegovim kritičkim mišljenjem.

Tu dolazimo do novog argumenta za odabir ove radionice. Svake večeri, Marko organizira pregledavanje fotografija polaznika, i provodi određeno vrednovanje fotografija, uz kvalitetnu projekcijsku opremu u dvorani za sastanke. Sve se javno pregledava i komentira, bez da se zna tko je što snimio. Marko je ovdje prilično strog, ali to treba shvatiti kao hvale vrijedan stručni doprinos. Osobno sam se zapitao da li će rigorozni kriteriji ocjenjivanja fotografija nekoga udaljiti od tog dijela programa, no nisam vidio ništa slično. Autoritet u fotografskom smislu, i besprijekorna srdačnost i ljubaznost Marka u svim ostalim prilikama, očito su dovoljni argumenti za prihvaćanje dobronamjerne i vrlo stroge kritike.

Osim navedenog, Marko dosta truda ulaže u prezentiranje opreme i njenih mogućnosti. Legendarna je velika Sigma 300-800mm, koju Marko jednog od popodneva montira na svoj stativ i aparat, da bi pokazao fotografske tehnike primjerene tom objektivu.

Za kraj, htio bih objasniti zašto sam, među ostalim, ozbiljno počeo razmišljati o Markovom pozivu čim sam ga primio. Dvije-tri godine prije Brijuna slušao sam Markovo predavanje o aerofotografiji u Fotoklubu Zagreb. Brojna tehnička i regulatorna pitanja (fotografiranje iz zraka je, po zakonu, vrlo zahtjevan administrativni postupak) objašnjavao je veličinom istinskog i aktualiziranog stručnjaka, koji ništa ne taji i ne boji se konkurencije. Istovremeno, objašnjavao je i s mnogo entuzijazma, rezerviranog za ljude koji su iskreno i intrinzično motivirani za svoj posao.

Iz svih ovih razloga, Markovu radionicu preporučam svakom fotografu.

Kontakti i pomoć

Za sva dodatna pitanja slobodno kontaktirajte voditelja radionice Marka Vrdoljaka na e-mail adresu: marko@fivestars.hr